Raad van Toezicht als sparringpartner van de kruisvereniging

“We gaan samen op reis”

Toezicht houden op het bestuur en de financiën, maar vooral samen zoeken naar de juiste strategie van De Kruisvereniging Noord-Brabant. Dat zijn de taken die André de Meij, Bert Breij en Rien Suijkerbuijk als de Raad van Toezicht gaan uitvoeren. Tijdens de algemene ledenvergadering van 14 november worden zij gepresenteerd. In het KruisVenster stellen zij zich alvast aan de leden voor.

André de Meij komt uit Dinteloord en was jarenlang directeur bij de Rabobank. “Mijn vrouw is de link met de kruisvereniging. Zij heeft altijd in de zorg gewerkt. Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan het werk van de kruisvereniging. Daarbij komt mijn financiële kennis goed van pas”, geeft hij aan.

De Amsterdammer Bert Breij is al vele jaren actief als communicatieadviseur van de kruisvereniging. “Ik ben een groot liefhebber van dit soort initiatieven, wars van het systeem. Laat de mensen maar hun eigen wereld uitvinden en laat de overheid daarin dienend zijn”, stelt de onlangs tot econoom gepromoveerde sociaal psycholoog.

Rien Suijkerbuijk uit Roosendaal omschrijft zichzelf als een ‘zorgboer’. “Ik heb 38 jaar in de zorg gewerkt als manager, directeur en uiteindelijk bestuurder. Ik heb altijd geprobeerd om samen met de wijk activiteiten voor ouderen op te zetten. Dat verklaart mijn band met de kruisvereniging. Ik heb veel kennis van zorgcentra. Ik weet hoe deze instellingen denken en kan de vereniging daarom voor eventuele valkuilen behoeden.”

Samen op reis
De primaire taak van de Raad van Toezicht is om toezicht te houden op het bestuur van De Kruisvereniging Noord-Brabant. “Wij zorgen ervoor dat de bestuurders binnen de wettelijke mogelijkheden handelen”, legt Rien uit. “Daarnaast is het onze taak om toe te zien of de begroting en de jaarrekening kloppen. Maar we zijn ook een club die met de bestuurders sparren om samen te zoeken naar de juiste strategie voor de kruisvereniging.” “We gaan samen op reis”, vult André aan. “Daarin ondersteunen we het bestuur.”

Recht op toezicht
De vraag naar een Raad van Toezicht komt uit het bestuur zelf. “Frans Fakkers (penningmeester, red.) heeft een keer gezegd: ‘Ook ik heb recht op toezicht’”, haalt Rien aan. “Iedereen heeft een bepaalde verantwoordelijkheid. Die moet je nemen, maar ook afleggen. Het is niet goed als je als bestuurder die verantwoording niet kunt afleggen. Je moet een bepaalde richting hebben.” “Een Raad van Toezicht is ook een stukje professionalisering van je organisatie”, zegt André. “Hoe groter je organisatie, des te groter de behoefte aan een Raad van Toezicht.”

Vaklieden
De drie leden vullen elkaar prima aan. “We hebben ieder onze eigen kennis die we inbrengen. Rien kent de zorgwereld goed, André is onze financiële man en voor beeldvorming en communicatie moet je bij mij zijn”, vertelt Bert. “De kruisvereniging haalt in ieder geval een aantal ervaren vaklieden binnen.”

De Raad van Toezicht bestaat uit (v.l.n.r.): André de Meij, Bert Breij en Rien Suijkerbuijk.